Vinmager med ambitioner for portugisisk vin
Niel Bester
Niel Bester er vinmager helt ind til benet. Han er sydafrikaner, men lever lige nu sin vindrøm i Portugal, efter i mange år at have boet og arbejdet som vinmager i hjemlandet Sydafrika.
Q & A med vinmageren, Niel Bester, hos Quinta do Pego.
Hvad er dit hovedfokus lige nu som vinmager hos Quinta do Pégo?
-Da 2021 var mit første fulde år hos QdP (Quinta do Pégo red.), var det meget vigtigt at blive familiær med det nye opsæt. Det gælder:
- Selve opsættet på farmen, og hvor de forskellige druesorter er plantet.
- Druesorterne og deres specifikke karakterer som de bringer til vinene og blandinger med andre druer.
- Jeg skulle have kendskab til de forskellige vine i porteføljen, deres stil, karakteristik som nævnt, og hvordan de er positioneret på hvilket prispunkt.
- Også vores samarbejde med vineriet Rozés skulle jeg have helt styr på. Deres udstyr, og hvilke muligheder der er for at lave de bedst mulige vine.
- Samtidig har jeg også skullet lære de nye folk at kende – deres ekspertise og filosofier omkring det at lave vin.
Portugal er især kendt for at lave portvin, men du lægger en masse energi i at lave rødvin i Portugal. Hvor langt rækker ambitionerne med rødvinen?
-Alle druesorterne, jeg arbejder med i Portugal, er nye for mig, så derfor er det vigtigt at bruge tid på at forstå dem og tilpasse mit arbejde med vinen til dem.
De 30 års erfaring, jeg har med fra Sydafrika er med Bordeaux-varianter. Min stil hos Plaisir de Merle var fokuseret på modne smage af frugt, bløde og med en tilforladelig mængde taniner. Altså vin der er klar til at drikke i en tidlig alder, men også vine med potentiale til at kunne blive gemt i mange år.
Et faktum er, at portvinsavarianterne her i Portugal, der også bruges til at lave portvin er meget robuste , har mere koncentration af farve, og nogle af dem har også tykkere skind, og derfor har de et potentiale til at producere vine, der naturligt har et højere tanninindhold, og det betyder, at de nogle gange skal have længere tid til at modne og blive drikkeklare.
Så min ambition er at bevare stilen, som Quinta do Pégo allerede har. Det er vine, der allerede har en stor elegance men på samme tid er meget kraftfulde. Meget komplekse, store vine med en moden frugt til at balancere tanninerne. Ud fra de oplevelser jeg har med 2021-årgangen, tror jeg, at vi med den rette tilgang til produktionen har mulighed for at lave helt exceptionelle rødvine hos Quinta do Pégo på de portugisiske druer.
Hvad karakteriserer rødvinene fra Quinta do Pégo?
-Portugisiske rødvine
er kraftfulde vine med mørk og tæt farve, og de kan have kraftige, tørre tanniner på grund af den megen solskin og manglen på vand i sommertiden, men det er muligt at balancere dem med modne, mørke bær og mørk frugtsmag, som gør dem særdeles drikkevenlige. Desuden egner vinene sig godt til at blive lagret.
Hvad karakteriserer vinene fra Quinta do Pégo generelt?
-Min erfaring på nuværende tidspunkt er, at alle vinene fra Quinta do Pégo
har fundet sin plads i forhold til deres stil, og hvad de leverer på hver deres prispunkt. De har en duft af blomster, krydderier og røde bær, og en koncentreret smag af modne bær, sød frugt, krydderi, lakrids og tanninerne er altid modne, så det gør dem meget drikkevenlige. Eg og træ i vinene er meget velintegrerede, og det kan jeg godt lide. Eg understøtter nemlig vinenes smag og medvirker til modningen uden at blive for dominerende.
Sydafrikansk vinmager i pagt med naturen
Pieter Niel Rossouw
Chefvinmageren hos Darling Cellars, Pieter-Niel Rossouw, svarer på spørgsmål fra AMKA herunder. Darling Cellars er især kendte for deres bush wines, der bliver lavet af druer fra gamle stokke, der giver de bedste druer i området ved Darling. Det specielle ved druerne i området er, at der stort set ikke må være nogen indblanding i form af for eksempel vanding fra menneskelig hånd. Det tvinger Darling Cellars til at arbejde med naturen som ven.
Hvad er dit primære fokus i vinproduktionen lige nu?
– Darling Cellars er kendt for Sauvignon Blanc, men vi har også fantastiske, gamle Chenin Blanc bush-marker. Jeg tror på, at begge sorter producerer unikke vine i vores område. Af de røde sorter er det Shiraz og Pinotage, der er vores hovedfokus. I kraft af at vi er påvirket af det kølige Atlanterhav, producerer vi rødvine med intens farve, masser af frugt og elegant struktur.
I gør det godt hos Darling Cellars, når det kommer til at lave mousserende vine, og salget er stadigt stigende, hvad er ambitionen med Darling Cellars forskellige mousserende vine internationalt?
– Vi er stadig ved at lære at gå med vores Cap Classique, men hver dag lærer vi mere og mere. Vi tror på, at vore Cap Classique er påvirket af det kolde Atlanterhav, og at det bringer en anderledes og mere elegant karakter til vinen. Vi håber, at kunne øge mængden af vin og forbedre endnu mere i vores stil, så forbrugerne kan huske vores mousserende vine frem for andres.
Hvad er din favoritdrue og hvorfor?
– Det er ikke et nemt spørgsmål. Både Sauvignon Blanc og Chenin Blanc er fantastiske vine. Meget forskellige. Begge elegante og specielle. I Darling producerer vi mange forskellige stilarter med begge sorter. Shiraz er en fantastisk sort at arbejde med. Den kan være elegant og blød men stadig meget kraftfuld. Men Shiraz kan også være markant og frugtdrevet. Derudover så er jeg også glad for en god Riesling fra Pfalz eller en godt fremstillet Garnacha fra Priorat og lidt mere specielle Syrah fra det nordlige Rhône.
Hvad karakteriserer vinene fra området, som Darling Cellars producerer vine i?
– På grund af det kølige nære Atlanterhav er vores modningstid på vores vinstokke meget længere end i andre vinområder. Det er en direkte årsag til at vores vine bliver meget frugtige. Alle vores hvidvine har en god frugtighed kombineret med en elegant og fin syre. Vores rødvine har en flot farve med masser af frugt og fremhævede men elegante og bløde tanniner.
Hvad er din primære ambition som vinmager?
– Det er, at producere vine der er ærlige over for druesorten og området, men vigtigst af alt er det, at forbrugeren nyder vinen og er stolt af at have flasken på sit bord.
Produktionschef hos Santa Rita: – Vi laver nu vin i verdensklasse
Hvad er dit job hos Santa Rita lige nu?
-Jeg er chef for vinproduktionen. Mit job er delt mellem markerne, vineriet og det at snakke med kunder for at være sikker på, at vi får gjort tingene bedst muligt i produktionen.
Hvordan endte du med at arbejde I vinindustrien?
-Godt spørgsmål. Jeg er endt her på grund af en række årsager og oplevelser i løbet af min skoletid. Det var med til at få mine øjne op for den verden. Mine første oplevelser med vin var at skænke vin op på en vinbar i Californien, hvor jeg greb muligheden og smagte det, der var tilbage i flaskerne hos gæsterne. Jeg vil sige, det var der, at jeg for alvor fik øjnene op for vinens verden og fik passionen. Efterfølgende har jeg mødt en lang række fantastiske mennesker, der er involveret i branchen, som jeg har taget imod en masse råd fra i starten. Selvfølgelig lærer man en del på skolen og på universitet, men det er i sidste ende i mødet med folk i branchen, at man virkelig lærer noget, og det er da også det, der hovedsageligt har været motivationen sammen med det egentlige arbejde.
Hvad er dit primære fokus lige nu?
-Vores fokus er nu på at give personalet de rigtige arbejdsredskaber til at udvikle vinene endnu mere, så vi kan få endnu flere folk til at drikke vores vine. Vi har samtidig i de senere år investeret i en række af teknologier til at supporte og udvikle vores styring af produktionen ude i markerne. I forbindelse med det arbejde har vi virkelig nået nogle gode standarder. Med gode druer kan man lave to ting: God vin og dårlig vin. Med dårlige druer kan man kun lave en ting nemlig dårlig vin. De første resultater af det målrettede arbejde har været, at vi konsekvent har skubbet vores produktion af Cabernet Sauvignon til et niveau i verdensklasse. Nu er vi også ved at have fået de andre røde varianter med sammen med de hvide Chardonnay og Sauvignon Blanc. I vinkældrene er vi blevet fuldautomatiseret ved hjælp af det bedste af det bedste udstyr inden for industrien. Det har givet os mulighed for at få det maksimale ud af druerne og levere en fantastisk kvalitet selv på vores lavprisvine som 120-serien.
Chilensk vin er kendt over hele verden for at producere gode vine. Hvad er ambitionerne for Santa Rita i fremtiden?
– Vi er sammenligningsgrundlaget for andre sydamerikanske vinproducenter, og det er en stor udfordring at leve op til det, da det er en meget globaliseret industri, der i modsætning til, hvordan det kan se ud udefra er en ret innovativ branche. Derfor er vores primære mål at række ud til flere forbrugere, gøre vores fortælling relevant for forbrugerne og styrke vores lokale tilstedeværelse samtidig med at vi styrker vores oversøiske markeder. Alt det skal selvfølgelig ske sammen med vores solide hold af vinmagere og hjælpere i produktionen, som vi er stolte af. Jeg gætter på, at Cabernet Sauvignon vil spille en hovedrolle for os I de kommende år. Specielt konsolideringen af Casa Real som en verdensklassevin sammenholdt med en solid portfolie af ekstraordinære kvalitetsvine.
Hvad er specielt ved klimaet og området i Chile, hvor Santa Rita producerer sine vine i?
-Vi ejer en stor del af Majpo Alto, det er det, der skaber vores ry. Vores Cabernet Sauvignon herfra. Og så har vi den største gård med marker med gamle stokke med Carménere i Apalta, hvor man konsekvent producerer de bedste vine på Carménere i Chile. Hvis du kigger på Chardonnay, som vi gror i Limarí, så er det også her, de bedste vine kommer fra i Chile. Det samme gør sig gældende for Sauvignon Blanc, som vi dyrker i Casablana-området. Det er en verdensklassedal til dyrkning af netop Sauvignon Blanc. Så, når man tænker på vores vinmarker, er vi sikre på, at vi kan levere stor værdi ved hver vin, samtidig med at vi forbliver konsistente på tværs af årgange.
Hvad er din favoritdrue?
-Cabernet Sauvignon og nu er Cabernet Franc faktisk også en af mine favoritter. De er sådan nogle gode druer, der kan være så forskellige men samtidig være så komplekse på samme tid. Jeg kan simpelthen ikke blive træt af at smage dem og opleve deres forskellige profiler og teksturer.
Hvilken type vin bliver fokus lagt på i de kommende år?
-Som nævnt er vi fokuserede på at levere gode produkter på tværs af alle vores brands og forskellige prisklasser. Vi er ret strikse med at sørge for vores kvalitet er i orden. Som nævnt er vi fokuserede på at levere værdi til hvert brand og prisklasse. Vinmarkedet er et mål, der hele tiden flytter sig, og derfor skal vi, uanset vejret hele tiden være klar til at kunne levere mere vin. I dag har vi en stor mulighed for at skalere vores Medalla Real Brand, der har en stor værdi, stor genkendelse og nu kan vi opskalere og nå flere distributører og forbrugere. Cabernet-vinene, Carméneres og Chardonnay er ud over det sædvanlige og klart verdensklasse inden for deres felt, hvor vi er lige nu. Syrah anno 2021 er nu på samme niveau og rødvinene fra 2022 er intet mindre end utrolige.
Roccas styrmand er født ind i branchen
Ud over at være medejer af Rocca hvad er så din primære funktion i forbindelse med vinproduktionen?
– Jeg er ikke direkte involveret i vinproduktionen, men jeg giver input hele tiden, så vi rammer den stil, som vores kunder de vil have, og som de enkelte markeder vil have. Jeg er dagligt i kontakt med kunderne. Det er jeg for eksempel også, når vi laver skræddersyede produkter til enkelte kunder. Private label.
Hvordan endte du i vinindustrien i første omgang?
– Jeg er født over min gamle kælder mit i den lille by, Agrate Brianza, jeg kommer fra. Jeg har brugt hele min barndom på at løbe fra, hvor vinen bliver hældt på flaske og til laboratoriet. På den tur løb jeg også forbi vores egetræsfade. Ellers jeg hjalp jeg med at pakke biler eller små varevogne med vin. Jeg tror ikke, jeg kan lave andet end at producere og sælge vin.
Hvad er dit primære fokus lige nu?
– Lige nu arbejder jeg på et spændende projekt: En rødvin fra Puglia-regionen lavet med fem forskellige lokale druesorter. En ny blanding. Blød med diskrete tanniner. Rigtig god vin til prisen og så egner den sig også til at lagre.
Hvad er din vision med Rocca i fremtiden?
– Det er som producent at blive distribueret i hele verden gennem gode partnere med langtidsholdbare samarbejder.
Hvad er specielt ved klimaet og de områder i Italien, som Rocca dyrker druer i?
– Meget varme dagtemperaturer og kontrasten med de køligere nætter.
Hvad er karakteristisk for Roccas vine?
– Det er deres gode balance.
Hvad er din personlige favoritdrue?
– Negroamaro?
Hvilken type vin er hovedfokus for Rocca i de kommende år?
– Rødvin. Simple, moderne vine med gammel tradition i sit indre.